Adoptuj drzewo kakaowca na Sulawesi

Adoptuj drzewo kakaowca na Sulawesi

Indonezja jest znaczącym producentów kakao na Świecie. Większość jest uprawiana na małych farmach, przez ubogich farmerów, którzy walczą o przetrwanie. To głównie przyczyna słabej edukacji, małej wiedzy odnośnie metod uprawy, walki ze szkodnikami, chorobami roślin i ich zapobieganiu.
To wszystko wpływa na jakość produkowanych owoców kakaowca i na proces ich fermentacji. Ceny za zbiory, jakie dostaje farmer, są bardzo słabe i musi on szukać pracy poza obszarem plantacji, a to powoduje jego nieobecność w gospodarstwie i to wszystko odbija się na roślinach i zwierzętach.
Pragnąc pomóc całej społeczności farmerskiej stworzono program Organic Cocoa Project La Galigo, który uczy, pomaga i dostarcza potrzebne narzędzia do pracy lokalnym producentom kakao.
Wszystko zaczęło się od jednej farmerskiej rodziny, która chciała się nauczyć organicznego rolnictwa. Nauczono ich sadzenia i pielęgnacji drzewek kakaowca, jak również metod naturalnego nawożenia gleby. W ciągu kilku miesięcy można było zobaczyć znaczne zmiany na farmie, a wszystkie sadzonki zaczęły się pięknie rozwijać. Zmotywowana i podekscytowana rodzina, zaczęła szukać dalszych rozwiązań, dzielić się wiedzą i pomagać sąsiadującym farmerom.
Tak powstała fundacja La Galigo, w której skład wchodzili lokalni farmerzy, specjaliści i wolontariusze.

Głównych celem fundacji jest wspieranie farmerów uprawiających kakaowce na obszarze Luwu, Sulawesi. Dzięki temu będą oni zbierać owoce kakaowca wysokiej jakości o niepowtarzalnym smaku i dzięki temu cena za ich plony będzie lepsza, a ich poziom życia się polepszy, będą mogli posłać swoje dzieci do szkoły, wzmacniać i rozwijać swoje gospodarstwa.   

W tej chwili fundacja pracuje nad modelową farmą, która będzie również działać jako centrum edukacyjne dla rolników, studentów i (eko) turystów. Modelowa farma posłuży jako przykład pokazujący, w jaki sposób organiczne rolnictwo byłoby korzystne dla gleby i upraw. Bardzo ważnym aspektem jest to, że istnieją uprawy, które można zebrać po miesiącu. W ten sposób rolnicy mają niemal natychmiastowy dochód. Rolnicy, którzy przystąpią do projektu, otrzymają szkolenie terenowe w tym obiekcie. Ale także wolontariusze i studenci mogą się tutaj uczyć o agroleśnictwie. Modelowa farma może być również wykorzystywana do badań. Wreszcie, centrum zakładu miałoby ekologiczne obiekty turystyczne. W ten sposób studenci, wolontariusze, ale także turyści mogą odwiedzać i pracować w gospodarstwach, a więcej wiedzy można dzielić.

Drugim krokiem byłoby wdrożenie agroleśnictwa w gospodarstwach około 50 rolników. W tej fazie rolnicy otrzymają (terenowe) szkolenia i wskazówki dotyczące zarządzania swoimi gospodarstwami. Pracując zgodnie z zasadą gotowości do pracy i pracy zarówno ze studentami, jak i wolontariuszami, szczególnie na początku, łatwiej jest wdrożyć agroleśnictwo. Trzecim krokiem będzie zbiorowa produkcja produktów kakaowych, takich jak miazga kakaowa (masa), ciasto kakaowe (proszek) i masło kakaowe. Celem jest sprzedaż produktów krajowym i międzynarodowym producentom i handlowcom czekolady o doskonałych smakach. Ostatecznym celem jest wyprodukowanie delikatnej rzemieślniczej czekolady w centralnym obiekcie.

W tej chwili organizacja pracuje nad ogrodem modelowym kakao rolno-leśnego. W tym modelu powstanie centrum nauki, w którym rolnicy, studenci, wolontariusze i turyści ekologiczni będą mogli się uczyć i wymieniać wiedzą. Zasadzono już 1000 kokosowych drzew i innych drzew i krzewów, ale trzeba zasadzić wiele innych upraw. Możliwe jest przyjęcie drzewa na okres jednego roku w celu wsparcia rozwoju projektu. Jeśli chcesz, możesz nawet nazwać drzewo. Świadectwo adopcji i smak czekoladek z Sulawesi zostaną wysłane do Ciebie pocztą.
https://www.lagaligofoundation.com/adopt-a-tree.html