Piękniej być nie może – Alain Ducasse w Londynie.

Piękniej być nie może – Alain Ducasse w Londynie.

 

Alain Ducasse to światowej sławy kucharz, który jest mistrzem kuchni francuskiej. Zdobywca wielu gwiazdek Michelin, perfekcjonista, prawdziwy pasjonat i paryska sława.  Po moim ostatnim pobycie w Londynie jest to również znakomity ekspert, który doskonale rozumie małżeństwo kawy i czekolady.

W październiku 2018 roku postanowił otworzyć w Londynie nowy butik, zaraz obok stacji King’s Cross (Coal Drops Yard).  Idealne położenie, jeśli chcemy złapać Eurostar do Paryża i potrzebujemy fantastyczny prezent dla najbliższych.

 

Lokal otoczony jest markowymi sklepami i podzielony został na dwie oddzielne części – sklep z czekoladą i cafe (Le Café Alain Ducasse ), gdzie możemy się napić wspaniałej espresso z peruwiańskich ziaren lub cappuccino przygotowanego z ziaren rosnących w Kenii. Całość  tego wspaniałego doświadczenia dopełnia oczywiście kawałek czekolady z Madagaskaru. Kto może sobie tego odmówić?

Drugie pomieszczenie jest wypełnione czekoladą. Piękne ekspozycje, ręcznie wykonywane czekoladki, tabliczki, medaliony przygotowane specjalnie na życzenie prezydenta Francji i cała ściana różnorodnych czekolad z całego świata. Czekoladowy raj różnorodnych smaków, tekstur i kształtów.  Brzmi całkiem nieźle jak na sklep z czekoladą, ale jest to również wyjątkowe miejsce, które polecam wszystkim miłośnikom jedzenia. Klasa, elegancja, styl i przede wszystkim sterylny porządek w sklepie, który jest wprost oszałamiający…Każdy centymetr lokalu jest dokładnie przemyślany, poukładany, lśniący i przede wszystkim nie przytłaczający, mimo że wybór słodkości jest spory. Zdecydowanie jest to miejsce dla dorosłych, pasjonatów dobrego jedzenia, dla których liczy jakość, a nie ilość.